Hur viktigt är det egentligen vilket startnummer ett bidrag får i Eurovision Song Contest? Om du är ett inbitet fan vet du redan att startordningen kan ha stor betydelse, inte bara för upplevelsen hemma i soffan utan också för artistens chans att vinna. Inför Eurovision Song Contest 2025 i Basel pratas det mycket om startordningen, särskilt eftersom tävlingen genomgår flera förändringar efter den omtalade upplagan 2024. Här får du koll på hur startordningen sätts, vad den betyder och vilka intressanta detaljer som gäller just i år.
Hur bestäms startordningen i Eurovision?
Du kanske tror att startnumret lottas helt slumpmässigt, men så är det faktiskt inte. Visst sker en första lottning där varje land får reda på om de tävlar i första eller andra halvan av semifinalen, men den slutliga startordningen bestäms av tävlingens producenter. Syftet är att skapa en så varierad och underhållande show som möjligt där liknande låtar inte ligger för tätt. Det ska bli lättare för publiken att minnas varje bidrag och för vissa kan detta vara nyckeln till finalen.
Startordningen fastställs alltså först efter att alla länder valt sina bidrag, och producenterna får ett tufft jobb med att bygga ett flöde där varje låt får chansen att glänsa.
Startordningen i semifinal 1 – Sveriges väg till final
Den första semifinalen i Basel äger rum den 13 maj 2025 och här hittar vi Sveriges bidrag, KAJ med låten ”Bara bada bastu”, som går ut som nummer 6. Att få ett startnummer strax efter halvtid kan vara en ganska fördelaktig placering, långt ifrån öppningen men tillräckligt tidigt för att inte glömmas bort i slutet. Här är några exempel från startfältet:
- Island öppnar med ”Róa”, ett risktagande men energiskt nummer
- Ukraina går ut som nummer 5 med emotionella ”Bird of Pray”
- Sverige följer tätt därefter med sitt humoristiska bidrag
- Nederländerna ligger näst sist i startordningen med ”C’est la vie”, också det ett smart placerat bidrag
De tre direktkvalificerade länderna Spanien, Italien och Schweiz får inte delta i röstningen men framför ändå sina låtar efter vissa semifinalbidrag. Detta påverkar flödet men inte själva resultatet.
Semifinal 2 med dramatik och comeback för Montenegro
Två dagar senare, den 15 maj, är det dags för semifinal 2. Här tävlar bland andra Montenegro, som gör comeback efter att först ha diskvalificerat sitt ursprungliga bidrag. Nu representeras de av Nina Žižić med låten ”Dobrodošli”. Startnumret är plats nummer 2, en något svagare position då tidiga nummer lätt glöms bort i slutet av showen.
Ett urval från semifinal 2 visar tydligt hur blandningen i startordningen spelar roll:
- Australien öppnar hela showen med ”Milkshake man”
- Irland och Armenien följer direkt efter med lekfulla respektive kraftfulla nummer
- Finland avslutar semifinalen med ”Ich komme”, en låt som säkert kommer sticka ut
Många fans tror att att starta sist kan ge en boost eftersom det är det sista tittarna minns innan det är dags att rösta.
Direktkvalificerade länder påverkar också flödet
”The Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Schweiz, är direktkvalificerade till finalen och påverkas inte av semifinalernas startordning. Men de får ändå ett viktigt uppträdande under showen. I semifinal 1 syns exempelvis Melody från Spanien med ”Esa diva”, Lucio Corsi från Italien och Zoë Më från Schweiz. Alla tre framför sina låtar efter vissa startnummer i semifinalen och detta påverkar rytmen i sändningen.
Startordningen för finalen, som hålls den 17 maj, sätts enligt samma princip som i semifinalerna. De tävlande får veta om de är i första eller andra halvan genom lottning men exakta startnummer sätts av produktionen.
Därför kan startordningen avgöra resultatet
Det finns statistik som visar att låtar som går ut senare i startfältet tenderar att få fler röster. Dels för att tittarna minns dem bättre, dels för att energin ofta byggs upp mot slutet av showen. En tydlig startordning kan alltså fungera som ett lyft eller ett sänke.
Exempel på vad som påverkar är:
- Låtens tempo. Ballader tenderar att placeras mellan energiska nummer
- Artistens scennärvaro. Starka personligheter lyfts gärna fram i mitten eller slutet
- Variation. Inga liknande låtar får ligga direkt efter varandra
Här är några exempel på strategier som produktionen använder:
- Öppna med en låt som väcker uppmärksamhet
- Avsluta med ett starkt eller annorlunda nummer
- Placera ballader jämnt fördelade för att undvika sömnpunkter
Större förändringar i organisationen bakom Eurovision 2025
Efter dramatiken kring Nederländernas diskvalificering 2024 har EBU nu infört nya regler för att förhindra liknande situationer. Från 2025 gäller striktare pressregler, bland annat att inget bakom kulisserna-material får spelas in utan godkännande från delegationschefen. En ny ESC-direktör har även tillsatts, Martin Green, som ska säkerställa rättvisa och struktur i hela tävlingen.
Organisationen har dessutom förstärkts med nya roller och en tydligare struktur, där bland andra Christer Björkman och Tobias Åberg återvänder som tävlings- respektive produktionschef. Tillsammans med det schweiziska sändningsbolaget SRG SSR ansvarar de för produktionen, som stöds av ett bidrag på 35 miljoner schweiziska franc från Basel-Stadts verkställande råd.

Kontroverser och justeringar inför 2025
Flera länder har varit i blåsväder inför årets tävling. Bland annat Malta, där vinnaren Miriana Conte tvingades byta låttitel från ”Kant” till ”Serving” efter klagomål om att titeln kunde missförstås på engelska. Montenegro bytte som sagt också bidrag efter regelbrott. Det är sådana händelser som gör att EBU blir alltmer noggranna med riktlinjer och att startordningen verkligen blir en del av det stora pusslet.
Även Nederländerna skapade rubriker då Joost Klein valde att tacka nej till att återvända efter att han diskats 2024. Landet bekräftade sitt deltagande först i oktober 2024 efter flera månader av förhandlingar med EBU om framtida struktur.
Hur påverkas oddsen av startordningen?
Inför finalen den 17 maj är det tydligt att Sverige, Österrike och Frankrike är favoriter enligt spelbolagen. Många experter tror att en bra placering i startfältet kan ge det där lilla extra som avgör. Med tanke på Sveriges energifyllda bidrag är ett mittemellan-nummer, som nummer 6 i semifinalen, troligtvis ett genomtänkt val.
Så även om det kanske inte låter så spännande på pappret kan startordning eurovision faktiskt bli en avgörande faktor för vem som tar hem segern i Basel.